Sunday, August 30, 2009

m3rd3ka!merdeka!merdeka!

tanggal 31 ogos ny..genaplah Malaysia mencapai kemerdekaan yg ke-52..Hi5 Emoticon

SEJARAH KEMERDEKAAN..

Suara tuntutan kemerdekaan telah lama kedengaran. Malangnya setelah Jepun menyerah kalah pada 15 Ogos 1945 apabila Hiroshima dan Nagasaki dibom, penjajah Inggeris kembali ke Tanah Melayu dengan niat menjadikan Tanah Melayu sebagai sebuah koloni.

Di Tanah Melayu, penyerahan kuasa secara rasmi oleh Jepun kepada Inggeris dibuat di Victoria Institution, Kuala Lumpur pada 22 Februari 1946. Inggeris telah memperkenalkan Malayan Union yang memberikan hak sama rata khususnya dalam isu kerakyatan kepada semua penduduk tanpa mengira keturunan dan kesetiaan mereka terhadap negara.

Malayan Union ternyata mendatangkan kerugian dan meminggirkan hak kaum Melayu dan bumiputera sebagai penduduk asal negara ini serta menjejaskan institusi dan fungsi Raja-Raja Melayu. Oleh itu, cadangan Inggeris memperkenalkan Malayan Union mendapat tentangan hebat seluruh orang Melayu termasuk Majlis Raja-Raja. Datuk Onn telah mengumpulkan lebih 200 perwakilan Melayu dalam Kongres Melayu Seluruh Tanah Melayu pada 1 - 4 Mac 1946 di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur. Sebuah jawatankuasa yang dianggotai oleh tokoh-tokoh seperti Dato Onn Jaafar, Dato Panglima Bukit Gantang, Dato Nik Ahmad Kamil, Dato Hamzah Abdullah dan En. Zainal Abidin (Za’ba) ditubuhkan. read more=>
href="http://www.malaysiamerdeka.gov.my/index_bm.php">


ucapan:pesanan Tunku Abdul Rahman(bapa kemerdekaan)

erti k3m3rd3kaan bUat dirikuU..Hi5 Emoticon

bebas dari cengkaman penjajah..tp nak pertahankan kemajuan,keamanan dan kesatupaduan

sesebuah negara itu bukan mudah..mcm rugi kalau kita tak menghargai pengorbanan yang telah

dibuat oleh nenek moyang kita yang bermati-matian ingin mempertahankan tanah tumpah

darah mereka ini..kalau untuk diri sendiri mungkin merdeka bermaksud seseorang bebas daripada maslah2 yg menyelubungi dirinya dan akhirnya dapat mencapai apa yang diimpikan..

(uauaua....x taw la korUnk mengerti ape y ak mksud atau x..it jUz my op!nion..up 2 u nk agree or oppose...

Hi5 Emoticon)

last but not least...

SALAM KEMERDEKAAN untuk semua!Hi5 Emoticon

0 comments:

Post a Comment